ACTIV + chelat
Wsparcie i kondycjaWskazania:
- pobudza pobieranie paszy
- obniża ph przewodu pokarmowego
- wystąpienie biegunek i niestrawności
- przy zmianie paszy i spadku spożycia wody
Opis produktu
ACTIV + chelat to specjalistyczny preparat zawierający doskonałe połączenie kwasów organicznych i miedzi. Zakwaszenie ma przede wszystkim na celu obniżenie pH treści jelitowej, co wytwarza niekorzystne warunki dla rozwoju mikroflory chorobotwórczej. Ma to istotny wpływ także na poprawę apetytu, zmniejszenie ryzyka zatruć pokarmowych, minimalizowania wystąpienia biegunek oraz poprawę wchłaniania składników pokarmowych. Obniżeniu ulega także poziom amoniaku i anim biogennych, co przyczynia się do polepszenia wchłaniania białek, tłuszczy i składników mineralnych. Preparaty zakwaszające cechują się silnym działaniem bakteriostatycznym, polegającym na wnikaniu kwasów do komórki bakteryjnej, hamowaniu syntezy DNA i zdolności namnażania się. Kwaśne środowisko sprzyja natomiast namnażaniu flory pozytywnej – bakterii Lactobacillus, które konkurują w przewodzie pokarmowym z patogenami nie pozwalając im na dalsza ekspansje. Dodatkowo, kwasy organiczne wpływają na kosmki jelitowe – zwiększają ich wielkość oraz zmniejszają stany zapalne miedzy erytrocytami. Dzięki większym kosmkom jelitowym poprawia się wchłanianie składników pokarmowych, a co za tym idzie – wchłanianie paszy. Ważną funkcją zakwaszaczy jest również wspomaganie trawienia białek w sytuacji stresu. Ich dodatek wspiera działanie pepsyny. Działanie antybakteryjne zauważa się wobec E. Coli, Salmonella (kwas mrówkowy), Campylobacter oraz Clostridium. Obecność miedzi dodatkowo wpływa na minimalizowanie występowania infekcji. Kwasy organiczne pozytywnie wpływają na przyswajalność paszy oraz poprzez obniżenie pH działają hamująco na rozwój patogennej flory bakteryjnej w jelitach. Minimalizuje ryzyko strat produkcyjnych spowodowanych problemami ze strony układu pokarmowego.
Stosowanie:
0,4 – 0,7 kg / 1000 L wody pitnej, przez 8 – 12 h dziennie, 3 – 5 razy w tygodniu
Skład:
SKŁAD (w 1L): Materiały paszowe: gliceryna (13.8.2), glikol propylenowy (13.11.1). DODATKI (w 1L): Technologiczne: Regulatory kwasowości: kwas mrówkowy (E236), kwas fosforowy (E338), kwas cytrynowy (E330), kwas propionowy (E280); Dietetyczne: Pierwiastki śladowe: Cu (siarczan miedzi), Mn (chelat glicynowy manganu), Sensoryczne: Mieszanka substancji aromatyzujących 1 000 mg. SKŁADNIKI ANALITYCZNE (w 1L): Na 390 mg, popiół surowy 9%, białko surowe 0%, oleje i tłuszcz surowy 0%, włókno surowe 0%, lizyna 0%, metionina 0%